Project omschrijving

integrale geneeskunde OssEigenlijk was het haar knie, waarvoor Lilian van Goch eind 2019 Edwin inschakelde. Maar toen Edwin opnieuw over haar buik begon, net als zeven jaargeleden, ging bij Lilian het roer om. Dankzij haar nieuwe, gevarieerde eetpatroon verdween het zware gevoel in haar buik en voelt ze zich een stuk fitter.

“Met die knie komt het wel goed”, vermoedt Lilian. “Dat denkt Edwin ook. Een gek verhaal is het wel, want van het ene op het andere moment kon ik niet meer op mijn rechterknie staan. Zonder aanleiding; ik had daarvoor geen enkele klacht. Het ging al snel weer wat beter, maar wel bleef ik een soort dof gevoel houden. De huisarts had niet echt een verklaring, dus ben ik naar Edwin gegaan.”

Fysiek beroep

Op een vrijdag doken de knieklachten op; op zaterdag belde Lilian de Spoedeisende Hulp, waar het advies luidde: met het been omhoog gaan zitten. Zondag ging het al wat beter en maandag pakte Lilian haar dagelijkse werk alweer op. “Samen met mijn man run ik een melkveehouderij én kinderopvang. Ik doe veel administratief werk, maar net zo vaak spring ik in de taxi of help ik ‘op de vloer’. Ik moet dus op mijn lichaam kunnen vertrouwen.”

“Hij vroeg wanneer ik die post-its
in mijn hoofd eens opruimde”

Verrassende vraag

Lilian nam niettemin het zekere voor het onzekere en belde Edwin. Ze kenden elkaar al vanuit een eerder consult, zo’n zeven jaar geleden. “Toen had ik nekklachten, uitgerekend in de fase waarin we ons bedrijf opstartten. Een van de eerste vragen die Edwin me destijds stelde, was: ‘Wanneer ruim je die post-its in je hoofd eens op?’ Hij had gelijk, ik was met van alles tegelijk bezig. Ook vroeg hij toen al of ik buikklachten had. Voor mij was die vraag verrassend. Ik had weliswaar soms het gevoel alsof er een steen in lag, maar dat zou toch vast wel weer goedkomen?”

Beter voedingspatroon

Toen Lilians buik zeven jaar later weer onderwerp van gesprek werd, terwijl ze nota bene voor haar knie was gekomen, besloot ze er dieper op in te gaan. “Edwin stelde dat ik te veel dezelfde koolhydraten at”, vertelt Lilian. “Zelf had ik het idee dat ik bewust, gezond en gevarieerd at: volkoren brood, veel groente, pasta, aardappels, vlees, kip, vis… Edwin zag er dankzij zijn moleculaire opleiding een ander patroon in.”

integrale geneeskunde OssNog maar twee maaltijden

Lilians lichaam bleek te veel vet op te slaan, al was er van overgewicht bij lange na geen sprake. Edwins advies: eet gevarieerder, ook om de eventuele kans op diabetes type 2 in de toekomst te verkleinen. Dat doet Lilian sindsdien: zoete aardappels in plaats van gewone aardappels, wat minder vaak pasta, meer vis en kip, koolhydraatarm brood… “En als ontbijt neem ik nu Griekse yoghurt met noten en zaden in plaats van muesli met melk. Verder eet ik geen drie maaltijden per dag meer, maar twee. Pas tegen de middag begin ik met eten.”

“Anders eten: prima,
maar we wilden vooral normaal blijven doen”

Heerlijke groentelasagne

Van een dieet spreekt Lilian niet. “Zeker niet. Mijn man en ik hoefden geen gewicht te verliezen; we wilden gewoon gevarieerder eten. We hebben onszelf altijd voorgehouden dat we vooral normaal moesten blijven doen. Ik maak nog steeds lasagne, maar dan met courgette en aubergine in plaats van de traditionele lasagnebladen. En met kipgehakt in plaats van rundvlees. Heerlijk!”

Fitter en energieker

Het resultaat: Lilian en haar man voelen zich een stuk fitter en energieker. “Het opgeblazen gevoel dat ik vroeger had, is compleet verdwenen. Ik maak in de supermarkt andere keuzes, zonder dat we het idee hebben dingen ‘niet te mogen’. En het mooie is dat ook onze kinderen, alle drie in de puberleeftijd, met plezier mee-eten als ze in het weekend thuis zijn.”

“We hebben mijn lichaam
aan de binnenkant beter neergezet”

Veel verlichting

En Lilians knie? Ook daarmee gaat het intussen beter. “Edwin constateerde dat mijn voet niet optimaal met mijn been meebewoog. We hebben er allebei vertrouwen in dat het vanzelf over zal gaan. Ik merk dat de extra energie me een beter gevoel geeft. De belangrijkste winst is dat we mijn lichaam aan de bínnenkant beter hebben neergezet. Ik kwam voor mijn knie, maar juist zijn voedingsadvies heeft zo’n verlichting gebracht. Ik voel me veel fitter dan voorheen.”