Ons immuunsysteem is lui

Ons immuunsysteem is een slim mechanisme dat bestaat uit verdedigingslinies die indringers buiten ‘de deur’ houden. Iedereen weet inmiddels dat gezonde voeding en voldoende rust van belang zijn voor een goede weerstand. Maar wist je dat we ons immuunsysteem tegenwoordig te veel verwennen?

Ga jezelf maar na. Heb je het koud, dan zet je de verwarming hoger, trek je een trui aan of neem je een warm bad. Wil je wat eten, dan trek je de koelkast open. Ga je sporten, dan neem je wat extra koolhydraten, omdat je denkt dat dat goed voor je is. Het tegendeel is waar. Door deze verwennerij wordt ons immuunsysteem namelijk lui.

In de oertijd was er geen koelkast

Dat komt omdat ons  lichaam oorspronkelijk  anders geprogrammeerd is. In de oertijd was er geen koelkast. Om te kunnen eten moest je op jacht, rammelde maag of niet. En soms was er een dag, dan viste je achter het net. Warm blijven deed je door in beweging te komen. En van zeep of handgels had nog nooit iemand gehoord.

Stop met jezelf verwennen

Met sporten breek je je spieren af om ze vervolgens te laten herstellen en groeien. Zo is het ook met je immuunsysteem. Je moet het af en toe jennen, zodat het aan de bak moet en actief blijft. En dat betekent dus, stoppen met jezelf te hard verwennen.

Verandering vraagt om een nieuwe mindset

Moet je dan je complete leefstijl omgooien? Het antwoord is nee. Maar het vraagt wel om een open mind en kleine stapjes in een nieuwe richting. Sla af en toe een maaltijd over. Ervaar weer eens wat het is om honger te hebben. En neem zo nu en dan een koude douche.

Meer uitleg nodig?

Het is even wennen en waarschijnlijk zie je nog niet in waarom dat goed voor je is. Daarom vertellen we je in onze volgende blogs meer over hoe het lichaam werkt. Kun je niet wachten en wil je nu al meer weten? Neem dan contact op met Edwin of Rob. Of ontvang met regelmaat onze blogposts door je aan te melden voor onze nieuwsbrief.

Even bellen?