Integrale aanpak werkt bij restklachten corona

Mensen die corona hebben doorgemaakt, houden soms langdurige klachten. Dat geldt niet alleen voor mensen die in het ziekenhuis hebben gelegen, maar ook voor mensen die een milde vorm van besmetting hebben gehad. Ook Chantal (38 jaar) bleef maandenlang moe en niet lekker.

In maart kreeg zij een flinke griep, dacht ze. Op corona werd toen nog niet getest. Na een week knapte ze redelijk op en ze liet haar baas weten weer te komen werken. Maar een paar dagen later speelden de klachten opnieuw en hevig op. Ze was zo beroerd dat ze amper nog in staat was om de beterschapskaartjes van familie te lezen. De rest van de week bleef ze kortademig en benauwd. De link met Covid-19 was inmiddels door de huisarts gelegd, maar zolang ze in staat was om zelf de trap op te komen mocht ze thuis uitzieken.

Langzaam ging het de betere kant op. Na een paar weken pakte Chantal voorzichtig de draad weer op. “Ik ben normaal gesproken actief en sportief. Ik was hersteld van het virus en vond dan ook dat werken en sporten weer moest kunnen. Maar bij het minste of geringste raakte ik buiten adem en speelde het brandende gevoel tussen mijn schouderbladen weer op. De vermoeidheid nam richting de zomer alleen maar toe. Op zich ging sporten wel, maar ik kwam lastig in mijn herstel. Vooral op warme zomerdagen had ik het heel zwaar.”

Ik besloot verder te zoeken

Na de zomer besloot Chantal om stappen te ondernemen. “Ik voelde me beperkt door de aanhoudende klachten en maakte me zorgen. De huisarts nam dit serieus en heeft me van top tot teen laten onderzoeken; bloedonderzoek, hartfilmpje, longfoto, fietstest en zelfs een scan van mijn longen. Maar alles was oké, dus het advies was; conditie opbouwen met begeleid sporten. In het verleden heb ik echter goede ervaringen gehad met alternatieve zorg, daarom besloot ik verder te zoeken”.

En zo kwam Chantal voor een intake bij Rob: “tijdens het eerste onderzoek constateerde ik bewegingsbeperkingen op gewrichts- en orgaanniveau. Die beperkingen wijzen op een vitaliteitsprobleem. Door o.a. haar lever en nervus vagus te behandelen heb ik blokkades weggehaald en het zelfherstellend vermogen van het lijf een zetje gegeven.” De behandeling had direct impact. In de loop van de dag kreeg Chantal flinke spierpijn en knallende hoofdpijn. “gelukkig wist ik dat mijn lichaam heftig kan reageren op een dergelijke behandeling. Daarom heb ik rustig afgewacht. De volgende dag knapte ik op en had ik alleen nog een dof gevoel in mijn hoofd. En na dat weekend is de extreme vermoeidheid zo goed als helemaal verdwenen!”

Ik wist dat het niet lekker zat in mijn darmen

 

De basis van het immuunsysteem ligt in de darm. Rob adviseerde Chantal om het integraal aan te pakken en uit te zoeken of haar vitaliteitsprobleem daar vandaan kwam. “Ik wist dat het niet lekker zat in mijn darmen. Ik heb al jaren last van buikklachten en dunne ontlasting. Bij spanning zijn mijn darmen mijn zwakke plek. In het ziekenhuis noemen ze dit het prikkelbare darmsyndroom en zou ik er ermee moeten leren leven. Maar daar geloof ik niet zo in.”

Edwin: “Als gevolg van een oude salmonellabacterie staat de darmwand van Chantal als het ware open. Slechte bacteriën of een virus hebben vrij spel. Ik heb Chantal geadviseerd om te starten met het slikken van Glutamine. Dat helpt om de darmwand te sluiten. Daarnaast is het van belang dat de darmen rust krijgen. Chantal: “Door Edwin ben ik gestart met intermittent fasting. Simpel gezegd betekent het dat ik me beperk tot 2 maaltijden per dag. Het ontbijt sla ik over. Ik eet daarbij zo min mogelijk vlees en veel vis, eiwitten en groenten.

Mijn darmen voelen eindelijk rustig

Hoewel ik gewend was om 3 keer per dag te eten en regelmatig tussendoortjes nam, kostte het me weinig moeite om te wennen. Ik ervaar geen honger en geniet alleen maar meer van eten. Maar nog belangrijker, mijn darmen voelen voor het eerst in jaren helemaal oké. Ik ben er nog niet helemaal. De ene dag gaat het beter dan de andere, maar ik heb het volste vertrouwen dat ik gezond en vitaal 2021 tegemoet ga!”